Стрічка RSS Ми в Твіттері Ми в Facebook Ми В контакті На рибалку в google+


Успіх при виборі запаху для наживки чи прикормки при ловлі риби

Вплив запаху на рибу

Доктор Марк Бургас надає Вам можливість з наукової точки зору заглянути в підводний світ риб. Марк Бургас читає лекції в Коледжі Спаршолт Хемпшир, вважається одним з провідних вчених, що вивчають особливості і поведінку риб.

Чи приваблює рибу солодкий аромат полуниці чи ні? Доктор Марк Бургас розкриває факти щодо нюху риби, і яким чином зміна смаку наживки може допомогти Вам зловити рибу.

Навколо почуття нюху риб існує безліч міфів,  я буду оперувати фактами.

 

Важлива роль нюху у життєдіяльності риби

У багатьох водоймах видимість під водою дуже погана, тому гарне почуття нюху грає для риби життєво важливу роль, дозволяючи їй знаходити їжу.

Багато рибалок не усвідомлюють, що нюх важливий не тільки для пошуку їжі, але також допомагає рибі знайти родичів, або пару і виявляти хижаків.

Як риби нюхають?

Дуже тонке почуття нюху риби головним чином грунтується на дії добре розвинених і розташованих на її голові ніздрів. Ніздрі представляють собою складні структури, і якщо Ви подиветесь уважно, то на кожній з них побачите, як правило, два отвори - вхідні та вихідні. Найчастіше ці отвори розділяє свого роду стулка або лопать, яка «штовхає» воду в ніздрю під час руху риби. Вода проникає всередину ніздрі за принципом дії насоса при диханні риби і проходить вниз у складчасту структуру, яка називається трояндочка. Саме в ній розташовані всі сенсорні органи. Кількість сенсорних клітин цієї трояндочки може досягати 500 тисяч на квадратний міліметр. Складчаста структура тканини в трояндочки створює обширну поверхневу зону, надаючи багато місця для чутливих органів, проте у різних видів риб чутливі зони значно різняться. Наприклад, у щук може бути менше 9 складок в трояндочці, тоді як у вугра їх 90.
Крім того, оскільки у вугра покриття рецепторів набагато щільніше, їх почуття нюху може бути в 1000 разів сильніше, ніж у щуки.

Які запахи можуть вловлювати нюхові рецептори риби?

 Набір хімічних речовин, які риба здатна виявляти і відчувати на смак, варіюється, але для рибалок інтерес представляють ті, які спонукають рибу до пошуків їжі. Ключовими речовинами є амінокислоти і жовчні кислоти. Вони стимулюють харчування більшості риб. Амінокислоти присутні у харчових продуктах, деякі з них потрапляють у воду, створюючи ароматичний слід, за яким слідує риба. Насправді натуральні продукти на кшталт хробаків і равликів, які для нас не мають реального запаху, в дійсності виділяють у воду певну кількість амінокислот, які здатна виявити риба. Сімейство лососевих (лосось і форель) має обмежену нюхову здатність, у той час як коропові (короп, плітка, вусань, лящ та інші) володіють більшою чутливістю до амінокислот. Насадки та добавки з натуральними амінами їх приваблюють набагато більше.

Жовчні кислоти менш відомі. Це хімічні речовини, що виділяються рибою після того, як вона переварить їжу. Їх присутність означає, що в тій чи іншій зоні водойми пройшла годівля риби, що стимулює інших риб до пошуку їжі на тому ж самому місці.

Виділення рибою жовчної кислоти пояснює ефективність пригодовування на великих площах або деякої ділянки протягом кількох днів.

Риба може також відчувати багато хімічних речовин, які ми додаємо в наживки, намагаючись зробити їх більш привабливими.

Якщо новий харчовий компонент з оригінальним запахом потрапляє у водойму, і риба відчула, що це їжа, вона незабаром почне шукати даний запах, щоб виявити їжу, яку асоціює з ним.

Малоймовірно, що рибу приваблює запах сам по собі. Її скоріше цікавить присутність їжі, а запах є свого роду показником її наявності. Однак, оскільки більшість наживок насаджуються на гачок, риба може почати асоціювати запах з небезпекою бути підсіченою, ніж з їжею. Тоді наживка втратить свою привабливість.

Найбільш привабливі наживки для ловлі риби

Риба здатна виявляти неймовірно малі рівні хімічних речовин, але їх незначна присутність у Вашій наживці не буде гарантувати успіх. Існує безліч інших речей, які необхідно приймати до уваги.

Наприклад, чи виділяються  хімічні речовини з Вашої наживки? Які інші ароматичні сліди у воді роблять невпізнанним Ваш запах? Чи є у водоймі потоки, що переносять ароматичний слід? Чи достатньою мірою активна риба у пошуках їжі? Чи часто використовувався вибраний Вами запах на даній водоймі і чи впізнає його риба? А може риба вже налаштувалася на інше джерело живлення і ігнорує запропоновану наживку і її запах?

Останні дослідження в області амінокислот та їх застосування в якості атрактантів показали, що для більшості видів риб не існує певної амінокислоти, яка приносить найбільший успіх, а кращі результати приносить використання суміші амінів. Проте необхідно також мати на увазі, що суміш, приваблива, наприклад, для лина, може бути менш результативна при лові коропа.

Про застосування смакових добавок для наживки чи підгодівлі при ловлі риби

Натуральні смакові добавки, що містять аміно-і жовчні кислоти, є найбільш надійними хімічними речовинами, істотно підвищують привабливість Вашої наживки. З іншого боку, надмірне застосування добавок може спрацювати і проти Вас. Види риб з великою кількістю складок на трояндочці, такі як коропові, можуть виявляти хімічні компоненти в дуже малих концентраціях. Цілком можливо, що наповнення наживки дуже концентрованими, або у великій кількості штучними добавками може відлякувати, а не приваблювати рибу. Але якою б не була наживка, добавка повинна мати високу харчову цінність. Риба зовсім скоро перестане їсти речовину, покращену запахом, яка має низьку поживну значимість для неї.

Органи нюху риби

Одночасно слід пам'ятати, що навіть якщо наживка приваблива для риби як своїм чудовим запахом, так і харчовою цінністю, для того, щоб вона запрацювала все ж таки необхідно доставити її в потрібне місце. І ще: поки не існує запаху, від якого риба просто не зможе відмовитися. А якщо це так, то завдання піймання риби буде залишатися, як і раніше актуальним.

Основний орган нюху, на який покладається риба, розташований на її голові між очима і ротом всередині ніздрів.

На фото представлені дві ніздрі: одна дозволяє воді потрапляти всередину носової порожнини (передня ніздря), інша - виходити з неї (задня ніздря).

Якщо Ви уважно подивитеся на основу ніздрю Ви можете побачити складчасту шкіру трояндочки. На ній розташовуються чутливі сенсори. Вони здатні виявляти найдрібніші сліди запаху у воді.

ПОГЛЯД ЗБЛИЗЬКА: Як працюють ніздрі риб? Вода потрапляє на пелюстки, розташовані над ніздрьою, і перенаправляється всередину носової порожнини.
Згодом вода проходить над складчастою трояндочкою на дні порожнини, де безліч сенсорів запаху розпізнають хімічну речовину. Потім вода витікає з другої ніздрі.

Журнал Coarse Fishing sept 2007


Коментарі

Амінокислоти

Дякую за добру інформацію!Але всеж таки які амінокислоти більше доступні в мережі торгівлі?
З повагою нічний рибачок.