Стрічка RSS Ми в Твіттері Ми в Facebook

Ароматизатори, атрактанти та добавки у складі прикормки

ароматизатори, атрактанти

З незапам'ятних часів риболови, для того щоб приманити рибу до місця ловлі або вигнати її з міцних місць до сіток, використовували різні пахучі речовини: атрактанти (приманюють рибу), репеленти (відлякують). У даний час застосування на водоймах відлякуючих, а також отруйних речовин повсюдно заборонено і переслідується по закону. Для рибалок буде цікаво познайомитися з тим, які ароматизатори застосовувалися на рибалці раніше, які відомі тепер, яка технологія їх застосування, як за допомогою тільки незначних добавок цих речовин можна істотно активізувати клювання риби.

Вперше досить докладно описав застосування відомих у той час ароматизаторів (атрактантів) класик риболовецької літератури Л. П. Сабанєєв в своїх працях. Так, даючи рекомендації з ловлі більшості риб сімейства коропових (короп, карась, лящ, плотва, язь, підуст, лин та ін), він радив додавати до рослинних насадок (тісто, каші, зерна злаків) і в приманку різні олії: лляну, кукурудзяну, конопляну, соняшникову. Л. П. Сабанєєв писав: "... воно (масло) дає дуже сильний запах, що чутний рибою здалеку, воно робить насадку більш легкою і, нарешті, має, безсумнівно, досить сильну проносну дію, тому риба, що наїлася, незабаром знову приходить годуватися".

Але окрім важких рослинних олій, рибалкам того часу досить широко були відомі і застосовувалися летючі ефірні олії: анісова, кропова, лавандова, м'ятна, лаврова, камфорна.

Вказувалося на вдале застосування в прикормці товченого шоколаду з ваніллю при ловлі ляща. При ловлі коропа як і при ловлі ляща широке застосування мав екстракт богородицької трави (чебрець). Є згадка про застосування гасу і дьогтю для ароматизації наживки. Але при цьому було сказано, що питання застосування нафтопродуктів для приманення риби недостатньо досліджене.

В даний час як у нас, так і за кордоном, всі перераховані речовини міцно увійшли в арсенал рибалок. Фірмами-виробниками рибальських товарів створена ціла індустрія по виробництву як індивідуальних, так і композицій таких речовин. При цьому застосовуються вони рибалками не тільки в чистому вигляді, але також як компоненти прикормок та приманок. В їх склад вводять продукти, що містять як важкі, так і летючі олії: макуха (конопляна, соняшникова, лляна, ріпакова), прожарене і подрібнене насіння конопель, соняшнику, льону, ріпаку.

Автор при ловлі ляща з успіхом використовував в прикормці подрібнені пагони кропу і листя чорної смородини. Особливо ефективно це було в спеку. Також якщо в коробку з черв'яком покласти частинки часнику, то на хробака з запахом часнику короп і карась починали брати набагато активніше, впливало це і на окуня.

Арсенал ароматизованих добавок у сучасних рибалок істотно розширився за рахунок застосування нової групи речовин. Це так звані фруктові есенції: яблучна, грушева, барбарис, бананова, ананасова, малинова, полунична, смородинова та інші, а також есенції, що мають аромат какао і ванілі. Звичайно, з успіхом використовуються як какао-порошок, так і кристалічний ванілін.

В даний час рибалки, особливо спортсмени, активно працюють над застосуванням різних прожарених і подрібнених горіхів (арахіс, фенхель, мигдаль) як активних добавок до підгодівлі і наживки.

Деякі прянощі (кориця, коріандр та ін) в невеликих кількостях також з успіхом використовуються як атрактанти в різних прикормках та підгодівлях.

Вже багато років автор небезуспішно застосовує в прикормці кристалічні амінокислоти (вони добре розчиняються у воді), відомі їх участю в смакових відчуттях риби (хемірецепція). Із застосуванням цих амінокислот за авторською рецептурою в даний час проводиться дуже ефективна рибальська прикормка, витрати якої при її тривалій дії дуже незначні.

Механізм дії ароматизаторів на рибу недостатньо вивчений. Швидше за все, більшість з ароматизаторів, які мають різкий запах, створюють у воді імітацію збільшення розчиненого в ній кисню, як би "освіжаючи" її. Помічено, що риба при своєму русі переміщається в напрямку від зон з мінімальним вмістом приваблюючих речовин до зон з максимальним їх вмістом, швидко знаходячи місце на дні, де лежить прикормка. Таким чином, можна сказати, що пахучі добавки "задають" рибі напрям руху.

Інший момент, на якому слід було б зупинитися, це необхідність внести деяку ясність у те, чому рибалки застосовують таку велику кількість різних за своєю природою ароматизаторів і продовжують пошуки нових речовин, придатних для цієї мети.

Це пов'язано з поведінковою стороною в житті риб, зокрема з жорсткою вибірковістю при русі у пошуках корму. Що це таке, можна зрозуміти на наступних прикладах: у широких повільно поточних річках риба концентрується у вузьких місцях, на бистрині; в глибоких водоймах годується на мілководдях; в зарослих водоймах шукає чисті місця, і навпаки. Те ж саме виходить, коли рибалки, що розташовані на березі недалеко один від одного за допомогою прикормки створюють досить протяжну штучну кормову площу. Припустимо, що всі прикормлені місця, крім одного, як ароматизатор прикормки використовують анісове масло, а один рибалка - кропове масло. Зрозуміло, що в цьому випадку виникне однорідне "поле запаху", до якого буде підтягуватися риба і розподілятися рівномірно по всій площі годування. Але поступово, у міру накопичення риби в зоні ловлі, прикормка, що використовує ароматизатор з запахом кропу, зіграє роль особливої, що задає рибі напрям переміщення над однорідною кормовою площею. Риболовля у рибалки, що застосував кропове масло, буде набагато успішніша, ніж у конкурентів, що сидять поруч, і не тому, що цей ароматизатор краще анісу. Як це виглядає, можна зрозуміти з наведеної схеми.

Схема переміщення риби при використанні ароматизаторів прикормки

Дивлячись на малюнок, слід розуміти, що це ідеальна схема, що передбачає рівність всіх інших умов. Реальна картина набагато складніше. Наприклад, в умовах змагань, коли велика конкуренція між рибалками й сильний пресинг на рибу, спортсмени застосовують найскладніші композиції приваблюючих речовин, керуючись власним досвідом і знанням конкретної водойми. У рибалок, крім цього, склад, консистенція і якість прикормки значно різняться. Тому на реальній схемі може виникнути декілька локальних областей підвищеної концентрації риби.

До використання великого числа ароматизаторів слід ставитися обережно. Не всі вони сумісні один з одним при одночасному застосуванні. Може трапитися так, що два або кілька атрактантів, окремо добре привертають рибу, разом можуть спрацювати як репелент. Це одна сторона. З іншого боку, деякі рибалки застосування приваблюючих речовин доводять до абсурду, вводячи їх в прикормку або наживку в такій кількості, що викликають втечу риби. Необхідно пам'ятати, що, наприклад, ефірні масла і фруктові есенції є концентрованими хімічно активними речовинами. Непомірне їх використання може викликати у риб хімічний опік жабер, очей або слизової порожнини рота, і тоді вони, покидаючи небезпечну ділянку, будуть видавати сигнали тривоги, відлякуючи об'єкти ловлі не тільки у даного рибалки, а й у поруч розташованих сусідів.

Оптимальна кількість ароматизаторів в прикормці або наживці залежить від великої кількості факторів: пора року, вид, щільність і активність риби, тип водойми, наявність конкурентів, якість води та сила течії. Для кожної водойми і певних умов ловлі на ній кількість і композицію з атрактантів рибалка повинен визначити самостійно в результаті особистих дослідів і опитування своїх товаришів. Такі дослідження необхідно систематично записувати, а потім аналізувати.

Для переважної більшості водойм норма застосування широко відомих ароматизаторів склалася приблизно наступна - у розрахунку на 1 кг наживки або прикормки: важкі рослинні масла - 1-3 столових ложки; летючі ефірні масла - 3-4 краплі; фруктові есенції - 5-10 крапель; кристалічний ванілін - до чайної ложки; какао-порошок - 1-2 столові ложки, горіхи - до 100 грамів. За сумісності ароматизаторів між собою є такі спостереження: ефірні олії погано сумісні з фруктовими есенціями; важкі масла, ванілін і какао добре сумісні як між собою, так практично з усіма іншими добавками, причому як разом, так і окремо.

У висновку хотілося б сказати, що правильне, осмислене застосування ароматизаторів та інших добавок та приваблюючих речовин для ловлі риби вже саме по собі є цікавою у пізнавальному плані справою, крім того відкриває широкі можливості для подальшого вдосконалення майстерності будь-якого рибалки. Тому передові рибалки продовжують йти все далі в пошуках нових груп речовин, що благотворно впливають на кормову активність об'єктів риболовлі. В даний час відомо і успішно випробувано велику кількість екстрактів як рослинного, так і тваринного походження. Застосування їх широким колом рибалок стримується відсутністю необхідних обсягів промислового виробництва таких речовин та їх високою ціною. Простий екстракт може зробити сам рибалка прямо на водоймі, наприклад, роздавивши деяку кількість мотиля в банку з водою, а потім цей рожевий за кольором розчин використовувати при розробці прикормки.

Нарешті, якщо рибалкам не байдуже екологічний стан водойм, вони повинні розуміти, що застосування у незначних кількостях активних добавок веде до значного зменшення обсягів прикормок і привад, що кидаються у воду , які часто не поїдаються рибою в повній мірі, а лежать на дні, закисають і псують водойми.

По матеріалам статті  Анатолія Маілкова "Ароматный путь на крючок"