Стрічка RSS Ми в Твіттері Ми в Facebook Ми В контакті На рибалку в google+


Захисники тварин обурені древнім делікатесом

Категорії:

Одна з найбільш традиційних страв китайської кухні, суп з акулячих плавців, скоро може залишитися лише текстом у кулінарній книзі. У Гонконзі нарощує сили кампанія по забороні цієї страви. Відразу дев'ять організацій із захисту природи звернулися до місцевої адміністрації із закликом виключити це дороге і престижне блюдо з меню ресторанів.

Торгівля продуктами з акул - надприбутковий бізнес, вимірюваний сотнями мільйонів доларів на рік. Між тим, за оцінками екологів, щорічно в світі заради супу гине 73 млн акул. Тисячі ще живих риб з відрубаними плавниками і хвостами рибалки безжально викидають назад у море, де вони гинуть.

Суп з акулячих плавців ще з часів династії Мін (1368-1644) є традиційним делікатесом у Китаї. Велику популярність він дістав і в інших районах Азії. Але найчастіше його готують у Гонконгу. Тут це - обов'язковий атрибут весільних застіль і солідних банкетів. Присутність на святковому столі цієї дорогої страви вважається символом престижу, справжньої урочистості, знаком особливої поваги до гостей. Зростанню популярності страви також сприяла і думка про користь вживання акулячих плавців з медичної точки зору, хоча цьому немає наукових підтверджень.

"Вживати супи з акулячих плавців - давня традиція в Гонконзі. І переламати її буде непросто", - визнають місцеві активісти. Однак вони покладають великі надії на те, що в "антиплавникову" кампанію включиться влада і на особистому прикладі продемонструє відмову від делікатесу. До закликів ігнорувати подібні страви вже приєдналися китайські знаменитості - баскетболіст Яо Мін і кіноактор Джекі Чан.

Це питання піднімається вже не перший рік. Раніше громадськість активно обговорювала необхідність виключити акулячий суп, а також страви з змій на час підготовки до Олімпіади-2008. "Подаючи акулячі плавники іноземним гостям під час Олімпіади, можна серйозно зашкодити іміджу Китаю", - казали тоді чиновники.