Стрічка RSS Ми в Твіттері Ми в Facebook Ми В контакті На рибалку в google+

Яку рибу ловити на морі у відпустці?

Яку рибу ловити на морі у відпустці?

Продовжуємо розповідати про риб яких з успіхом можна ловити поїхавши у відпустку на наші моря. Початок дивіться у публікації: Збираєтесь у відпустку на море? Не забудьте взяти риболовні снасті!

Зеленушка (рульона, губан)

Дуже яскрава і гарна риба. Забарвлення самців в шлюбний період більше нагадує риб тропічних широт. Риба з яскравим, вкрай мінливим забарвленням. Основний колір зелений або зеленуватий. На тілі і плавниках численні червоні і блакитні з різноманітними відтінками плями і смуги.

Довжина тіла до 30 см. Звичайний розмір 10-15 см. Звичайна вага до 300 гр.Зеленушка

Поширена в Чорному морі, Керченській протоці, прилеглі частинах Азовського моря. Близькі види, що зустрічаються там же - перепілка, рябчик, рулен.

Мешкає зелешушка в прибережній зоні серед скель і каменів, зарослих водоростями. Харчується в основному дрібними ракоподібними і двостулковими молюсками, раковини яких розчавлює глотковими зубами. Зустрічається майже цілий рік на невеликих глибинах.

Некваплива, але обережна тримається поодинці або невеликими групами. На вудку її можуть ловити навіть жінки і діти. Зеленушка клює різко і відразу сильно тягне вниз.

Особливо великі екземпляри роблять серйозний опір, як в початковій фазі виважування, так і біля поверхні. Тому ловля зеленушки доставляє неабияке задоволення і азарт.

Сарган

Сарган (голка)

Одна з найсмачніших риб Чорного моря - сарган. Схожа на стрілу вона витончена і красива. Ловиться з квітня до пізньої осені.

Цікава ловля саргана на поплавкову снасть. Сарган тримається в основному на глибині 1,5 - 2 метри. Ловиться з 16 годин до ранку, а восени - протягом усього дня. Як насадки використовують шматочки м'яса риби, дрібну хамсу або шпроти.

Кращою насадкою є свіжа очищена креветка. З підсіканням при ловлі саргана краще не поспішати. Рот у нього костистий, витягнутий. Гачок вислизне, якщо не дати сарганові добре заковтнути насадку.

Барабуля

Барабуля

Мешкає на прикордонній ділянці кам'янистого або мулистого дна. Це невелика рибка, довжиною 7-15 см. Біля берегів Туреччини досягає 30 см в довжину (там її називають султанкою).

Барабуля утворює дві екологічні форми - житлову і мігруючу.

Житлова форма робить локальні міграції: навесні на малі глибини 10- 20 метрів для нересту і нагулу, восени-на глибини 50- 70 метрів на зимівлю.

Друга форма навесні мігрує уздовж берегів Кавказу і Криму, доходячи до Керченського передпротоки, де нереститься і нагулюється. Після нересту заходить для нагулу в Азовське море.

Барабуля - цінний об'єкт промислу. У неї дуже смачне, ніжне, багате жиром (до 6-13%) і вітаміном А м'ясо.

Корисно знати, що її улюблене місце - піщані банки, мілини. Правда, в Чорному морі мілини можуть розташовуватися досить глибоко.

Барабулька ловиться і з пірсів, якщо дно відповідає. Але найкраще відправитися до місця риболовлі на човні. Барабулька зазвичай годується на піску, який межує з кам'яним рифом. 8-12 метрів глибини - це її улюблене місце. Своїми вусиками вона забавно копає пісок, вишукуючи здобич - дрібних безхребетних, черв'ячків, і т.д.

Не дивно, що найкраще вона ловиться на морського хробака, це щось на зразок стоноги, він живе в мулі чорноморських лагун і лиманів, на глибині сантиметрів 20-50, і його цілком реально накопати, хоча простіше, звичайно, прикупити у місцевих на ринку. Ловиться барабулька і на простого хробака, і на хліб. 

Якщо добре знаєш рельєф дна, можна закинути з берега або з пірсу донки. Тоді чуєш пружний дзвінкий удар, який ніяк не чекаєш від такої невеликої рибки, секундна, томлива пауза: потім підсікати, чекаєш наступного удару, ще підсікати, і якщо достатньо гачків і для барабульки сезон, відразу дістаєш 5-7 червонуватих з золотистим відливом рибин.

Разом з барабульою часто попадається і морський окунь або, як його називають чорноморці, бубирь. Теж дуже гідний трофей.

Морський окунь

Морський окунь (скіпер, смарида, кам'яний окунь).

У Чорному морі живе кілька видів окунів. 

Смарида тримається зграями разом зі ставридою. До берега підходить з квітня по середину грудня, причому починає ловитися при підвищенні температури води до 9 °С і припиняє активно харчуватися при падінні температури до 7 ° С.

Морський окунь харчується в основному дрібними донними і планктонними ракоподібними, полихетами, молюсками, водоростями, дрібними рибами. Ловиться різними снастями. Біля берегів на невеликих глибинах 5-15м ловиться на наживку, частіше на свіжу креветку. У відкритому морі жовті кольори
самодура зарекомендували себе з кращого боку.

При попаданні на гачок смарида активно чинить опір і нерідко сходить, але при цьому є одним з улюблених трофеїв у місцевих рибалок. Поряд зі ставридою - основний об'єкт любительської ловлі.

Кам'яний окунь - виростає до 40 см довжиною. Тримається серед кам'янистих і скелястих грунтів з заростями рослинності. Полює поодинці, зустрічається з червня по жовтень. Харчується рибою, яку вистежує з укриття. Цікава, гарна і дуже допитлива риба.

Горбиль

Горбиль

Не можна обійти увагою ще одну цікаву рибу - горбиля, який своєю поведінкою трохи нагадує нашого окуня.

Він в основному плаває над дном приблизно в метрі від нього. Зустрічається в невеликій кількості, зазвичай у скелястих, стрімких берегів і біля молів, а також над піщаним ґрунтом, черепашником і мулом. Найчастіше це нерозлучні пари і, піймавши одну, можна сподіватися і на піймання його побратима.

Біля берегів тримається з квітня-травня по грудень, в найбільшій кількості в липні-серпні.

Харчується в основному дрібними крабами, креветками, в меншій мірі рибою. Рибка ця в'юнка і, переміщаючись уздовж дна, вона і її компаньйон не пропустять насадку що хитається нижче або вище них.

На вудку горбиля іноді ловлять з берега, незважаючи, що він майже завжди дотримується великих глибин, що знаходяться на відстані від берегової лінії. Тому з човна більше шансів його зловити.

Горбиль, впевнено хапаючи приманку, часто самопідсікається, і тут же кидається під скелю або під камінь і витягнути його звідти не завжди вдається.

Не можна не згадати і про кулінарні властивості цієї риби. Бувалі рибалки хвалять її смакові якості, а якщо врахувати що майже всі морські мешканці обділені кістками розташованими в тілі крім хребта та ребер, то в смаженому вигляді горбиль просто чудовий.

Морський йорж

Морський йорж

Ближче до заходу до берега починає притискатися ненажерлива і страшна на вигляд риба - морський йорж. Її називають і морським дияволом і наділяють ще якимись страшними епітетами. На вигляд риби огидні, мають сірувато-коричневий колір, великий рот усіяний великою кількістю гострих зубів, гострі плавники спрямовані у різні сторони, а очі світяться в темряві.

 Але це ще не найголовніше. Вони отруйні і їх отрута може викликати серйозне отруєння організму. Розташовується вона на кінцях гострих плавників і якщо по необережності рибалка вколеться, то рекомендуємо негайно попрямувати в найближчий черговий медпункт.

Екстремали можуть випробувати себе в ловлі цього монстра, але при цьому знімати його з гачка необхідно в щільних рукавичках, щоб гострий промінь, не проникнув під шкіру або в крайньому випадку притиснути його закритим взуттям до землі.

А якщо немає рукавичок і взуття, то брати його найкраще, засунувши палець прямо в його величезну пащу. Найзручніше і безпечне положення.

Клюють морські йоржі зазвичай на черепашку, креветку, малька і нарізку іншої риби. З креветки краще насаджувати голову. З йоржа виходить прекрасна рибна юшка!

 

У наших наступних публікаціях постараємось заглибитись у деталі морської аматорської ловлі тієї чи іншої риби. Взнати про сособливості рибалки на Україні Ви можете також на сторінці http://rybmen.ru/publ/rybalka_v_evrope/rybalka_na_ukraine/6-1-0-40. Тут, до речі, знайдете багато інформації і про риболовлю у цілому світі. Заходьте, читайте, підписуйтесь - буде цікаво!