Стрічка RSS Ми в Твіттері Ми в Facebook Ми В контакті На рибалку в google+

Ловля риби на мертвого опариша

Стів Рінгер

Стів Рінгер - Срібний призер на Чемпіонаті Світу з ловлі фідером 2011. Рінгер також є одним з кращих комерційних рибалок. Він відрізняється своїм нестандартним мисленням і креативним підходом. Багаторазовий переможець фестивалю «White Acres». Стів виграв 25000000 фунтів у фіналі «Parkdean Masters» і придбав омріяну «Fish 'O' Mania».

Переваги ловлі на мертвого опариша:

По-перше, мертві личинки - це інертна приманка, а як відомо велика риба віддає перевагу інертним приманкам.

По-друге, в кінці рибалки багато рибалок викидають наживку у воду, личинки гинуть на дні і риба їх поїдає вже мертвими. Годування мертвим опаришем відтворює даний сценарій. При додаванні мертвого опариша в підгодовування, риба втрачає обережність.

По-третє, дрібну рибу менше приваблюють мертві личинки, ніж живі. Нарешті, можливо, найголовніше те, що опариш люблять практично всі риби. Так чому нам цим не скористатися і не поліпшити приманку.

Який колір?

Який колір опариша обрати?

Коли я буваю на комерційних водоймах, то волію білих і червоних. Наявність двох кольорів дає мені більше можливостей для формування наживки. Коли вода прозора, краще використовувати білих личинок, а в " кольоровій" воді більше видно червоні. Я впевнений, що білий черв'як більше помітний у прозорій воді, в той час як силует червоного краще помітний в " кольоровій" воді.
 
У теплу пору
 
Поекспериментувавши з використанням мертвого опариша в теплу пору року, я прийшов до висновку, що кращі результи були при замочуванні личинок у варених коноплях, що надавало їм більшу привабливість.
 
Зазвичай я кидаю на "риб'ячий стіл" дві -три хороших жмені опариша з коноплею і ... чекаю! Якщо я годую на мілководді, то дуже часто можу спостерігати, виставлені з води плавники і хвости коропів що прийшли покормитися. Я віддаю перевагу насаджувати по чотири-п'ять личинок на гачок № 12-14.
 
У холодну пору
 
Риболовля з мертвим опаришем взимку, вимагає більш вишуканого підходу. Замість "великої літньої порції " личинок, я підкидаю всього 15 - 20 штук за один раз. Кілька зерен конопель знову додаю в опариша, тому що короп любить коноплі в будь-який час року. Гачки застосовую № 18-20 з однією- двома надягнутими личинками.
 
Мішки ПВА
 
PVA мішки і мертвий опариш
 
При використанні мішків ПВА, дає хороший результат, поєднання мертвого опариша і пелетса. У мішечок засипається щіпка гранул, потім шість-сім мертвих личинок і ще щіпка пелетса. У цьому випадку на гачок нанизую два-три опариша. Це відмінна тактика в холодний час, дає можливість обдурити самого вибагливого коропа. Як я вже говорив, мертві личинки використовуються переважно, як наживка по відношенню до підгодовування.
 
Ловля з годівницею
 
Ловля на мертвого опариша на фідер
 
Мертвий опариш буде більш ефективний на гачку, якщо він буде доданий в годівницю до основного підгодовування. Це можна зробити наступним чином: зачерпнути трохи личинок годівницею, потім опустити її в підгодовування і заліпити з двох сторін. Прикормка використовується, як спосіб доставки личинок в точку ловлі і вона не повинна бути занадто липкою, так-як мертві личинки на відміну від живих не можуть самостійно виплутатись з клітки. Закліпсовавшись ви потрапляєте годівницею в одне і те ж місце і можете швидко зібрати рибу в точці ловлі.
 
Цей спосіб ловлі дуже ефективний влітку, але якщо використовувати годівниці меншою ємності, то можна ловити і взимку.
 
Як умертвити опариша?
 
Варка
 
Спосіб який я завжди використовую - це варіння, тобто обдати личинки окропом. Цей спосіб робить личинок більш яскравого кольору. Цю операцію потрібно виконувати акуратно, щоб опариш залишився придатним для наживки.
 
1. Засипьте потрібну кількість личинок у відповідну ємність. Я беру приблизно третину літра. Потім заливаємо холодною водою, так щоб личинки були ледь покриті.
 
2.Закип'ятіть чайник і залийте личинки окропом. При цьому потрібно помішувати опаришів щоб гаряча вода поширювалася рівномірно. Після того як всі личинки перестали ворушитися, потрібно злити воду.
 
3. Після цього можна додати до личинок ароматизатор, перемішати, залишити на деякий час, що б личинки втягнули запах. Зберігати мертвого опариша можна в поліетиленовому пакеті.
 
Замороження
 
Другий спосіб, який підходить для виробництва великої кількості личинок - це заморозка.
 
Найпростіший спосіб - личинок у місці з лотком закривають у поліетиленовому пакеті і кладуть у морозилку. Перед риболовлею їх потрібно розморозити. Розморожені личинки не варто заморожувати вдруге, бо вони швидко почорніють і протухнуть.
 
На закінчення скажу, що на мій погляд, гаряча вода дає кращий результат, ніж заморозка.
 
Стів Рінгер
 
Успешная зимняя рыбалка не возможна если Вас будет мучить чувство холода. Сапоги norfin не дадут Вам замерзнуть, сберегут Ваше здоровье и сделают рыбалку комфортной.