Як приготувати горох та мастирку для ловлі коропа та іншої риби?
Горох (білий, зелений, сірий) вважається однією з кращих насадок для ловлі коропа. Полюбляють його також і карась, і лящ, і інші риби.
Готують горох наступними способами.
Спосіб 1
Розмочують в емальованому, або скляному посуді, додаючи на кожен літр води чайну ложку соди. Добре набряклий горох висипають в чистий мішечок з щільної тканини, туго його зав'язують і поміщають у велику каструлю, підв'язуючи до ручок, щоб він не торкався дна. У каструлю наливають до половини ту ж воду, в якій горох розмочували. Потім, щільно закривши каструлю кришкою, ставлять її на вогонь. Через кожні 10-15 хвилин перевіряють його готовність. Розпарений горох повинен мати цілу оболонку й бути м'яким. Як тільки горох готовий, треба дати стекти воді. Потім розсипати його на газеті, щоб горох охолонув і підсох, для чого достатньо 20 хвилин.
Спосіб 2
Горох - краще не гладкий, а зморшкуватий - попередньо розмочують протягом 12-20 годин, в залежності від твердості, в підсоленій воді кімнатної температури. Розмочений горох перекладають в невелику каструлю, заливають свіжою підсоленою водою, щоб вона трохи покривала горошини, нагрівають воду до кипіння і переставляють каструлю з горохом в іншу, більшу за розміром з гарячою водою. Далі варіння продовжують на цій водяній бані близько 1-1,5 години. Розпарений горох повинен бути м'яким, в цілісній оболонці і при слабкому стисканні пальцями не роздавлюватися. Для насадки використовуються тільки цільні горошини. Насаджують на гачок № 5-8, пропускаючи жало під шкірочку і виводячи його знову трохи назовні. Можна насаджувати й 2-3 горошини, зрушуючи їх на цівку гачка. При варінні старого, дуже висохлого гороху можна замість солі покласти в воду трохи питної соди. У цьому випадку горох легше розварюється, але треба уважно стежити, щоб при варінні не лопалася шкірка на горошинах. Зберігають приготовлений горох у банці з водою в прохолодному місці. Молодий горох, консервований горошок можна відразу насаджувати на гачок.
Спосіб 3
Горох вариться в тій же воді, в якій розмочувався. Бажано додати на кожен літр води дві склянки молока й додатково по половині чайної ложки соди. Можна розпарювати горох в одному молоці з додаванням соди, попередньо вливши в каструлю півсклянки води і поставивши її на вогонь. Підготовлену таким способом насадку деякі рибалки загортають в чисте полотно, слабко змочене лляним або конопляним маслом.
Спосіб 4 (найпростіший)
Стакан гороху засипають в літровий термос і заливають окропом, попередньо додавши в термос чайну ложку соди і трохи конопляного або льняного масла. Потім термос щільно закривають і залишають на 5-6 годин. Цим же способом можна користуватися для приготування перлової крупи, зерна, пшона і т. д.
Спосіб 5
Вибравши великий горох останнього врожаю, насипають його в мішечок так, щоб він зайняв третину, і мочать у воді протягом 6-8 годин. Потім варять на слабкому вогні 1,5-2 години і, відкинувши на решеті, катають в солоному чухонському маслі. Насаджують на гачок № 7, з короткою цівкою, по одній або кілька горошин.
Спосіб 6 (мастирка)
Стакан жовтого лущеного гороху замочується на 5-6 годин. Потім розварюється на повільному вогні до однорідної кашки в яку поступово всипають близько пів-склянки манної крупи добре перемішуючи.
Щоб горох швидше розварився можна додавати пів чайної ложки харчової соди або варити його 20 хвилин в «скороварці».
Додатково в мастирку додають жовток курячого яйця (можна білок), кілька крапель соняшникової олії і половину чайної ложки меду. Для сазана, персонально, кілька крапель анісової олії.
Потім гарячу мастирку загортають у чисту тряпочну серветку і добре уминають руками.
Основна вимога - мастирка повинна бути максимально м'якою і в цей же час не змиватися з гачка протягом 15-25 хвилин.
На мастирку ловляться всі коропові риби. Ловлять як донними так і поплавочними снастями.
Як показує практика знати що робиться в світі життєво важливо. На сторінці http://ukrnews24.net/mainnews/ оперативно і об'єктивно освітлені головні новини країни і світу.
- Увійдіть або зареєструйтесь, щоб отримати можливість надсилати коментарі.
- переглядів - 25583
Коментарі
Хороша стаття! Дякую!
Хороша стаття! Дякую!