Стрічка RSS Ми в Твіттері Ми в Facebook

Що пити на рибалці взимку?

Категорії:
Зимовий напиток

Уявіть собі, наприклад, багатокілометрові переходи по пересіченій місцевості, коли спочатку доводиться відмахати кілометрів кілька по сніжній цілині, так, що сім потів зійде, а потім повільно остигати, сидячи біля лунки. А тут і вітер посилиться, а слідом за ним ще й мороз почне додавати ... Багатьом напевно знайомі описані ситуації. У пішому "рибальському туризмі" кожен грам ваги на рахунку - тягнути-то все доводиться на власному горбі. Тому багато хто відмовляється від їжі, в кращому випадку прихоплять з собою бутерброд або пару "Снікерсів", а от без пиття обійтися неможливо. Очевидно, що вибір "правильного рибальського напою" стає досить важливим завданням.

Особливості зимового періоду

У холодну пору року рідинний обмін організму з навколишнім середовищем будується трохи інакше, ніж влітку. По-перше, значно зменшується сама потреба в рідині. Якщо літня норма для одноденної риболовлі при жаркій погоді може легко перевалити за літр-півтора, то зимова приблизно вдвічі менше - максимум 0,5-0,7 л. По-друге, в холодну пору року організм намагається позбаватись від надлишків рідини не стільки через шкіру (піт), скільки через сечовий міхур. Мало того, пітніти в холодну пору року взагалі вкрай небажано, тому що мокрий від поту одяг - прямий шлях до подальшого переохолодження. Описана проблема вирішується, з одного боку, правильним зимовим одягом із сучасних дихаючих матеріалів, з іншого боку, вибором "правильного" напою.

Екскурсія до Тибету

Яким же повинен бути ідеальний напій для риболовлі в холодну пору року? Зрозуміло, ніщо не нове під Місяцем, і такий "ідеальний напій для холодів" був винайдений кілька сотень або навіть тисяч років тому назва цього напою - тибетський чай. Тибет - це високогір'я з вкрай суворими кліматичними умовами: зимова температура до -30 в поєднанні з ураганними вітрами. Тибетський чай і був "винайдений" жителями високогір'я та протягом століть довів свою корисність і незамінність саме в холодному кліматі.

У загальних рисах рецепт тибетського чаю виглядає наступним чином: заварюється міцний чай (до 100 грамів сухої заварки на 1 літр окропу!), До нього додається топлене масло яка (чверть від обсягу окропу), чай і масло ретельно перемішуються (збиваються) у спеціальній довгастій посудині до однорідної консистенції, що нагадує рідку сметану, і в отриманий чай по смаку додають сіль і спеції. Така "екзотика" може відлякати, і бажання пити зовсім не то чай, не те суп навряд чи виникне. Однак давайте розбиратися по порядку.

По-перше, якщо влітку краще пити слабо заварений чай, щоб наявні в ньому зігріваючі і тонізуючі речовини не перевантажували і без того замучений спекою організм, то в холод краще пити саме міцно заварений чай, отримуючи всі корисні речовини чаю, так би мовити, в концентрованому вигляді. Зрозуміло, не варто робити з чаю чифір, але ось спробувати наблизитися до "тибетської норми" (50-70 г заварки на 1 літр) можна.

По-друге, поєднання "гаряча рідина + жир" в холоди більш ніж виправдано. Багато зимових рибалок давно вже прийшли до відкриття, що кращий бутерброд у поєднанні з термосом гарячого чаю - це бутерброд з салом. Сало не тільки не замерзає на морозі, але і є прекрасною висококалорійною і зігріваючою їжею. Як відомо, енергетична цінність жирів для організму дуже висока. Саме тому додавання в тибетський чай такого "важкого" (тугоплавкого) жиру, як масло яка, не випадкове. Вживання таких жирів захищає організм від переохолодження, допомагає легше переносити холод, компенсує підвищені енерговитрати. По-третє, додавання спецій в чай також виправдано, оскільки значно посилює його зігріваючий ефект. Більше того правильно підібрані прянощі зігрівають, але при цьому не є потогінними засобами. Така пряність як кардамон, наприклад, володіє унікальною властивістю пригнічувати потовиділення, що взимку вкрай важливо.

Тибетський чай з підручних матеріалів

Але як адаптувати традиційний тибетський рецепт до сучасних умов? Справа в тому, що на Тибеті для заварювання "ідеального зимового чаю" використовується особливий різновид чаю - плитковий після-ферментований чай. Прийнята в усьому світі його китайська назва - ПУ-ЕР. Пу-ер виробляють у Китаї, але основний обсяг цього чаю споживається саме в Тибеті. Купити чай пу-ер проблематично. Продається він лише у великих містах у чайних клубах, і коштує, м'яко кажучи, зовсім недешево. Так що при всьому бажанні точно скопіювати рецепт "ідеального зимового чаю" з Тибету у нас не вийде: масло Яка недоступне, чай пу-ер важкодоступний. Як вийти з цієї ситуації?

Якщо немає можливості дістати чай пу-ер (або вам не сподобався його специфічний смак), то в якості заварки можна використовувати звичайний чорний чай. У традиційних східних культурах чорний чай на відміну від зеленого (та інших різновидів чаю) вважається саме зимовим чаєм, тому що гірше освіжає (у порівнянні з зеленим), але має більш виражений зігріваючий ефект і менше перевантажує видільну систему. Краще використовувати міцні листові цейлонські або індійські чаї з вираженим смаком. Класичним "зимовим" чаєм в Англії вважається "Ерл Грей" - чай, ароматизований Бергамотовим маслом. Бергамотове масло надає додаткової зігріваючої дії на носоглотку і тому вважається класичним антипростудним засобом. Аналогічну дію надає чай, ароматизований натуральним цитрусовим або рожевим маслом. Втім, якщо вам не подобаються ароматизовані чаї, то можна обмежитися яким-небудь звичайним чорним чаєм. Масло Яка нам не бачити, але можна зварити чай на молоці з високим відсотком жирності, а ще краще - на вершках. Чай, зварений на молоці - дуже смачний і поживний напій! До того ж у термосі такий чай остигає значно повільніше, ніж звичайний, на воді. Можна до чаю, звареного на вершках чи молоці, додати 1-2 чайні ложки звичайного або топленого вершкового масла. Якщо масло свіже та досить гарної якості, то ви навіть не помітите зміни смаку напою від такої досить корисною і калорійної добавки.

 Для посилення зігріваючої дії чаю добре на літр чаю додати кілька горошин чорного (гіркого або запашного) перцю, або кілька зерен кардамону, або 1 гвоздику, або 2-3 зернятка бадьяна. Існує також спеціальна суміш прянощів, призначених саме для "зимового" чаю - МАСАЛА. Базовими компонентами масалу є коріандр, кардамон, гвоздика, кориця і перець. Інші компоненти (ще 4-6 пряноcтей) можна варіювати. І останнє. На відміну від літнього правила - пити якомога частіше, але потроху, - взимку слід протягом риболовлі влаштувати одне, максимум два, але грунтовних чаювання. Логіка проста: чим частіше ви будете відкривати термос на морозі, тим швидше буде остигати чай. На сильному морозі 1-2 чаювання дозволять напитися досить гарячого чаю, а ось до третього у вас в термосі, швидше за все, залишиться тільки теплувата юшка, користі від якої буде набагато менше.

Рецепт зимовго чаю на молоці

У порожній металевий чайник засипається приблизно 50 г сухої заварки (чорного чаю або чаю пу-ер), ця заварка заливається окропом таким чином, щоб він змочив її і приховав не більше ніж на 2-3 мм. Заварка витримується буквально 1-2 хвилини, після чого в неї доливається 1 літр молока і чайник ставиться на вогонь. Після доведення суміші до кипіння, її необхідно ще трішки варити на маленькому вогні, буквально 3-5 хвилин. Як тільки суміш закипить, в неї необхідно додати прянощі. Якщо це готова суміш масала, то я додаю 1-1,5 чайні ложки суміші; якщо масалу під рукою немає, то прянощі додаються окремо за смаком. Якщо намічається ходова рибалка, то на етапі варіння я додаю в суміш щіпочку солі (за смаком). Якщо планується сидяча рибалка, то для підвищення калорійності і посилення зігріваючого ефекту я в подібний чай з молоком додаю 1-2 ст.л. цукру і 1-2 ч.л. меду. Зазвичай така невелика кількість меду і цукру "губиться" в молоці, не провокуючи спрагу і потогінний ефект, але при цьому чудово зігріває. Після закінчення варіння я додаю в чай 1-3 чайні ложки пряженого або звичайного вершкового масла, ретельно його перемішавши. Після цього (бажано через сито), готова суміш переливається в термос.
 

по матеріалам газети «Рибак Рибака» Сергій Калінін