Стрічка RSS Ми в Твіттері Ми в Facebook

Індивідуальна догонка спінінга

Категорії:
Зкорочення рукоятки

Cеред рибалок поширена думка, що чим легший спінінг тим краще. Насправді не все так однозначно, оскільки ловля навіть найлегшою снастю, яка є погано збалансованою може бути набагато втомливішою ніж ловля спінінгом хоча б і важчим, але добре виваженим. Іншим дуже важливим елементом, що впливає на комфорт ловлі є довжина рукоятки.

Якою повинна бути довжина рукоятки?

Щоб правильно відповісти на запитання слід замислитись в яких умовах ми будемо ловити. Якщо нашим місцем ловлі є озеро, або велика річка і ми налаштовуємось на ловлю з великими та важкими приманками, то рукоятка повинна бути довгою (лінія А). Це дозволить легко подати приманку на велику відстань від берега. Довга рукоятка виявиться також корисною при виважуванні, коли Ви боретесь з великою і сильною рибою, а можливість вперти вудилище об бедро дозволить дещо відпочити змученим рукам.

Інакше виглядає коли ми ловимо з човна, або на невеликій річці з зарослими берегами, де свобода маневрування вудилищем є винятково важливою. В таких умовах рукоятка не може виступати поза лікоть (лінія В), в іншому випадку вона буде постійно заважати.

Як скоротити рукоятку і збалансувати спінінг

Якщо рукоятка в твоєму спінінгу є задовгою можна її скоротити самостійно, однак слід пам'ятати, що після цієї процедури центр ваги перенесеться до верху, і дуже важливо довантажити нижню частину вудилища.

Отже щоб зробити це самостійно нам потрібне наступне: пилка з дрібними зубами (найкраще по металу), густий 2-компонентний клей, шматок свинцю, консервна банка, плоскогубці, алюмінієва фольга, рукавички, монетки, газовий пальник і казанок з водою.

А тепер, крок за кроком:
1. Прикріпити котушку, і взяти вудилище до рук так, як переважно тримаєте його під час рибалки.
2. Зазначити на рукоятці на скільки потрібно її скорити (лінія В).
3. Відрізати пилкою зазначену частину.
4. Акуратно видалити оригінальний кінець рукоятки з відрізаної частини.
5. Зкласти вудку і прикласти трохи свинцю в нижній частині рукоятки так щоб вудилище було добре збалансованим. Його центр ваги повинен бути розташований дещо вище над котушкою. Додаванням або відніманням свинцю встановлюємо його кількість потрібну для оптимального балансу снасті.
6. Дану кількість свинцю кладемо до консервної банки, завчасно зробши на ній носик плоскогубцями.
7. Відрізану частину рукоятки закриваємо підходящою монеткою з відрізаної сторони, кілька раз міцно обмотуємо алюмінієвою фольгою і закріпляємо її від зісковзування.
8. Розплавляємо свинець тримаючи над вогнем консервну банку плоскогубцями (будьте обережні випари розплавленого свинцю дуже шкідливі, тому ніколи не робіть це в закритому приміщенні і уникайте вдихання цих випарів)
9. В охоронних рукавичках притримуємо відрізану рукоятку і обережно вливаємо в неї розплавлений свинець.
10. Після остужування верхнього шару свинцю можна кинути його в воду до повного охолодження.
11. Охолоджений свинець витягуємо, і прилаштовуємо його вставивши в рукоятку, пам'ятайте, що отриманий циліндр з однієї сторони тонший (це результат звужування бланку). Якщо він не входить, рівномірно притріть його напильником (завжди робіть це вздовж, ніколи не впоперек)
12. Після цього заклейте рукоятку клеєм та поставте її оригінальний кінець.
13. Після висихання клею протестуйте свою "нову" вудку - Ви відчуєте різницю!