Стрічка RSS Ми в Твіттері Ми в Facebook

Особливості ловлі головня на поплавкову вудочку

Ловля головня

Головень - красива,  хитра і обережна риба. Сила і завзятість цієї риби захоплюють не одне покоління рибалок. Можливо з кулінарної точки зору головень не найпривабливіша риба, але по бійцівським якостям рівних йому знайти важко. Про виважування головня, його здатність боротись до останньо, про адреналін який при цьому виділяється у рибалки можна писати поеми. Сьогодні поему писати не будемо, а ось як зловити трофейного головня, розповімо, і розкриємо декілька секретів, завдяки яким ви отримаєте свою дозу адреналіну від ловлі цієї сильної і гарної риби.

Чим ловити головня

Головень - можна ловити абсолютно будь-якими снастями, починаючи з нахлисту і закінчуючи фідером. Головне знати, як це робити і з успіхом застосовувати на практиці. Ми зупинимося на поплавковій вудці. Не дивуйтеся, якщо в статті прочитаєте те, що не відповідає загальноприйнятим рибальським канонам. В останні роки в природі багато чого змінилося, змінилася і ловля голавля.

Де і коли ловити головня ?

В стоячих водоймах головень зустрічається вкрай рідко, шукати його потрібно на річках з середнім перебігом,  На річці ви повинні знайти вир (яму зі зворотною течією), який знаходиться за перекатом. Це обов'язкова умова. Таких місць багато, особливо на невеликих річках. Саме в цих ямах після ранкової трапези і відпочивають головні. Ловля головня - риболовля для тих, хто любить поспати, раніше 10-11 год. ранку на річку можете не виходити.

Слід мати на увазі, що головень дуже полохливий, не зайвими будуть елементи маскування. По тій же причині ловлю краще проводити з човна, так як, попри свою обережність і полохливість, головень до предметів, що плавають на поверхні води ставиться спокійно. 

Вудочка для ловлі головня

Нам знадобиться п'ятиметрова махова вудочка типу з тонким але одночасно міцним і гнучким кінчиком, який буде амортизувати ривки риби.

Поплавок

Так як, в основному, головня ловлять в проводку, то бажано взяти поплавок у формі краплі, вантажопідйомністю від 4 грам і вище.

Огружають його трьома тягарцями. Основний повинен важити 50% від маси всієї огрузки. Плюс два додаткових 35% і 15% відповідно. Відстань між ними не менше 30см. Підпасок не використовується. Робиться це для того, щоб наживка у воді опускалася природньо. Поплавок краще трішки не довантажити, так як буде використовуватися велика наживка.

Жилка і повідці

В якості основної жилки краще використовувати моно діаметром 0,12 мм. Для повідців підійде жилка діаметром 0,01 мм. Товстіші жилки краще не використовувати. Краще нехай риба пару раз обірве жилку, ніж за всю риболовлю ви не побачите жодної покльовки. Повідці робляться довжиною 50 см. Необхідно перед риболовлею  їх нав'язати кілька штук , тому що будуть обриви і зачепи. А в'язати їх на воді - це втрачати час.

Гачки

Гачки беремо великі, з довгою цівкою, не менше четвертого розміру з зарубіжної класифікації. Це необхідно для того, щоб відсікти дрібноту, яка підійде на прикормку.

Наживка

Найбільше головень не байдужий до великого опариша. На нього і будемо ловити. Опариша насаджуємо впритул по всьому тілу гачка. Чіпляємо стільки, скільки поміститься. Залишаємо вільним лише вістря гачка. В якості запасного варіанту рекомендуємо взяти чищених креветок. Головень на них клює з особливою жадібністю.

Підхват

Без нього ні як. Риба сильна а жилки тоненькі. Підхват (підсак) слід використовувати з короткою ручкою. Ним зручніше працювати. У вас не буде багато спроб підхопити рибу. Одна, максимум - дві. У цій справі головне реакція.

Прикормка для ловлі головня

Якихось особливих рецептів прикормки для ловлі головня немає. Головень не гурман, їсть все підряд, а тому  підгодівлю можна використовувати будь-яку. Наприклад можете скористатися універсальним рецептом для ловлі коропових:

• сухарі панірувальні - 1кг;
• Макуха соняшника - 500гр;
• Геркулес мелений - 50гр;
• Каша пшоняна - 500гр;
• Горох варена - 100гр;
• Молоко сухе -50гр;
• Глина - 400гр.

Тактика і техніка ловлі головня

На березі замішуємо прикормку до потрібної консистенції, і даємо їй розбухнути. Накачуємо човен і готуємо снасть. Прикорму ділимо на дві частини. З першої частини ліпимо кулі розміром з великий апельсин. Другу частину залишаємо на докорм. Вантажимо все у човен, і відпливаємо на місце ловлі. Вам потрібна межа швидкоїї і повільноїї течії, саме туди і необхідно закинути снасть.

Ставши на якір, виставляємо глибину. Гачок з наживкою повинен проходити в 50 см від дна. Це обов'язкова умова. Робимо пару пробних проводок. Якщо зачепів немає, приступаємо до підгодовування. Годуємо по всій траєкторії руху поплавця (створюємо кормову дорожку). Для цього використовуємо всі приготовані кулі прикормки. Чекаємо десять хвилин, в цей час ліпимо кульки прикормки завбільшки з волоський горіх. Ними будемо догодовувати рибу після кожної покльовки. Наліпивши десятка два кульок, витираємо руки, чіпляємо наживку і закидаємо вудку.

Головень, якщо він знаходиться по близькості, на прикормку підходить моментально. Клювання довго чекати не доведеться. Поплавок зникне під водою за частки секунди. Ви навіть можете цього не помітити. А от з підсічкою зволікати не варто, трофей запросто запливе в коряжник.

Особливості виважування головня

Ловля головняВи підсікли і відчули важкість у руці. Інстинктивно ви почнете витягати рибу. Це фатальна помилка, і як наслідок обрив. Повідець то у нас 0,1 мм. Щоб цього не сталося, не можна форсувати подій. Просто контролюйте, щоб жилка була постійно натягнутою. Все інше за нас зробить наше вудилище, а точніше його тоненький та гнучкий кінчик. Він буде працювати як амортизатор, не даючи жилці порватися. Головне не нервувати і тримати себе в руках. Хвилин через п'ять ви відчуєте, що риба починає втомлюватися. Але розслаблятися не варто. Хитрий головень в будь-який момент зможе зробити вирішальний ривок.

Риба буде йти то на глибину, то підніматися на поверхню. Коли вона перестане це робити, можете починати виважування. Однією рукою опустіть підхват в воду, а другою повільно підводьте до нього рибу. Як тільки головень виявиться біля підхвату, різким рухом підхоплюєте рибу і затягуєте в човен. Все! Перемога! Тремтячими руками звільняєте трофей від гачка, фотографуєтесь з трофеєм, і... відпускаєте, щоб на наступних вихідних знову відчути це «кайф» переможця.

Головень риба зграєва. Звичайно, всю зграю вам не виловити, але три чотири рибини попадеться точно. Як тільки покльовки припиняться, можете збиратися додому, або міняйте гачок на менший, збільшіть глибину, і ловіть плотву...

Ловець


Для рибалки найкращим святом є час проведений на водоймі. А для сім'ї, особливо коли є діти, чудовим може бути свято морозива в Одесі. Таке міроприємтсво проводиться компанією "Рудь", і передбачає безліч різноманітних ігор, акцій, атракціонів і розваг. Подаруйте своїй родині свято!